Категории в блога

Категории Подкатегории

Дизайнер или Министър на модата

    МОДА    0 Коментара 31.03.2016
Дизайнер или Министър на модата

Суетна, разточителна, екстравагантна и легендарна със своя вкус – ако Мария Антоанета е символ на всичко това до днес, то заслугата на първо място е на нейната доверена моделиерка и дизайнерка Роза Бертен. Тази удивителна жена още приживе била наричана с несъществуващата, но напълно подходяща титла "министър на модата" и станала първата в света шивачка, излязла от своята анонимност и прославила се в цяла Европа с името и работата си.

Роза Бертен е родена през 1747 г. в семейството на полицай и болногледачка. Тъй като родителите й имали много скромни възможности, още на шестнайсетгодишна възраст Роза заминала за Париж, където станала шивачка при мадам Паганел. Клиентки на прочутата мадам били придворните дами на Мария Антоанета. Скоро Роза Бертен добила популярност в двора и започнала да шие тоалети за кралицата.

По онова време работата на придворната шивачка не се изчерпвала само с изработването на рокли. От днешна гледна точка онова, което правела Роза Бертен, по-скоро прилича на работата на стилист. Тя измисляла не просто рокли, а цялостното присъствие на своите клиентки – от прическите до аксесоарите. Именно на Роза Бертен се дължала модата на огромните прически с какви ли не елементи в тях – от малки кораби до живи папагали. Нейното ателие извършвало над 30 вида услуги – от изработване и пране на бельо, през ушиване, преправяне и пребоядисване на дрехи (обичайна практика и за най-богатите клиенти по онова време), до изработка на всякакви аксесоари и връхни дрехи. Въображението на Роза било неуморно – на година тя измисляла до 150 модела за Мария Антоанета и била неин личен стилист почти две десетилетия!

Мария Антоанета искала да споделя постиженията на своята моделиерка с майка си и сестра си. За целта ателието на мадам Бертен измислило първия прототип на модно списание – големи кукли, облечени по най-последна мода, които били разпращани из цяла Европа. Така Роза Бертен се прочула от Петербург до Лондон и имала клиентки сред аристокрацията в цяла Европа. Благодарение на нея Париж се утвърдил като столица на модата и се появило понятието "парижки стил".

След Революцията Роза Бертен унищожила грижливо целия си архив, за да не навреди на своите знаменити клиенти, и заминала за Лондон. От нейните творения днес не е запазено нищо, но на всичките си портрети Мария Антоанета е облечена с нейни рокли. Дълго време парижката мода била свързвана с имена на мъже, започвайки от Чарлз Уърт през XIX век. Когато София Копола подготвя своя филм за Мария Антоанета, художничката по костюмите, знаменитата Милена Канонеро, грижливо възстановява по картините прекрасните рокли на Роза Бертен и съживява името на тази магьосница на стила от далечния ХVІІІ век.

Източник: momichetataotgrada.com

Снимка: интернет/momichetataotgrada.com

  • (0 от 5 въз основа на 0 оценки)
Даниела Граховска

Свързани статии

Добавяне на коментар

Име:
E-mail: (не се публикува)
Коментар:*
Въведете кода