Категории в блога

Категории Подкатегории

Защо се вмирисват обувките?

   0 Коментара 06.01.2020
Защо се вмирисват обувките?

Случвало ли Ви се е колкото и да се стараете да поддържате краката си чисти, все пак да се вмирисват в определен тип обувки? Откъде възниква неприятния проблем и как да се справим с него? Ето няколко трика!

Причини за вмирисването

Личната хигиена е много важна за здравословното ни състояние и добрата ни външност, но понякога колкото и да се стараем, съществуват моменти, в които при продължително носене на затворени обувки от изкуствени материи се появява неприятна миризма. Това е особено валидно за летните топли дни, когато стъпалата ни се изпотяват, а ние се чувстваме неудобно при събуване на обувките за да влезем на гости в съседа. Нека разберем как и защо възниква проблема!

Причините могат да са няколко:

  • качество на обувките - колкото по-евтини са, толкова вероятността от възникване на миризми е по-голяма. Това е особено вярно за изработените от изкуствени материи варианти;

  • гъбички - хората с гъбични проблеми между пръстите на краката могат да имат сериозни проблеми с миризмата и е нужно да прилагат различни процедури;

  • продължително носене на едни и същи обувки - така се натрупват различни частици от кожата, прах и мръсотия отвън, с което се създава среда за развитие на микроорганизми, отделящи неприятния мириз;

  • синтетични материи - изкуствените тъкани, от които се правят нискокачествените обувки не пропускат въздух, с което крака се запарява и се размножават гъбичните бактерии.

Как да се справим с проблема

Важно е да продължим да се грижим за личната хигиена на краката си, редовно да ги мием, да сменяме чорапите си и стелките. Препоръчително е да са антибактериални и от естествени материи, които имат хигроскопични свойства. Разбира се, непременно редовно изпирайте обувките си и мажете краката си с подходящ мехлем. Тези варианти са препоръчителни при тежки ситуации, при които се наблюдават кожни или гъбични инфекции и ефектът е силно осезаем.

Как да премахнем миризмата

Разбира се, съществуват и някои народни средства за справяне с проблема! Ето някои от тях:

  • сода бикарбонат - действа антибактериално и вечер се поръсва върху стелките, а сутрин се изтупва остатъкът. Така си гарантираме отличен ефект през целия ден;

  • сол - има абсорбиращи свойства, така че да запази краката ни сухи. Поръсва се във вътрешността и се обуваме;

  • бебешка пудра - може да се нанесе директно върху стъпалата, предотвратявайки прекомерното изпотяване;

  • етерично масло - можем да напоим кърпичка с него или да капнем върху материята на стелката няколко капки. Това ни гарантира приятно ухание през целия ден.

Всички описани по-горе методи за предотвратяване на миризмите са изпробвани и с доказан ефект, така че можете спокойно да ги приложите. Надяваме се да сме Ви били полезни!

  • (5.00 от 5 въз основа на 1 оценкa)
Даниела Граховска

Добавяне на коментар

Име:
E-mail: (не се публикува)
Коментар:*
Въведете кода