Категории в блога

Категории Подкатегории

Защо ми скърцат обувките?

   0 Коментара 06.01.2020
Защо ми скърцат обувките?

Често при покупка на нови обувки, впоследствие установяваме, че при ходене те скърцат, което е предпоставка за тяхното връщане в магазина. Ако обаче тази възможност липсва, съществуват варианти за отърваване от досадното скърцане и по-долу ще дадем някои идеи.

Защо и кога обувките скърцат

Преди да решим определен проблем, трябва да разберем каква е причината за възникването му. В случая, скърцането при носенето на обувки може да идва по няколко причини:

  • хлабави шевове - това е производствен дефект, който след известно време на носене изчезва. Обикновено звукът идва от областта на подметката;

  • некачествен материал - най-често се употребява в евтините кожени обувки, при които материята е нискокачествена;

  • некачествен каучук на подметката - когато каучукът на подметката е твърд и не особено гъвкав е възможна появата на скърцащи звуци при ходене;

  • дори и качествените решения след известно време на носене е възможно да започнат да издават монотонни неприятни звуци при ходене. Това се дължи на отлепената подметка или износения материал.

Овлажняване на обувките

Употребата на течност върху обувките може да предотврати досадния звук при ходене. Не е необходимо обаче тяхното мокрене, а просто се навлажняват с влажна кърпа, напоена с алкохол или вода. В първия случай, при няколко часа престой в увита напоена кърпа ще се омекоти материята и просто може да ги изсушим. Разбира се, същата процедура се прилага и с топла вода, когато престоят трябва да се удължи на една нощ.

Важно уточнение в случая, е че естествената кожа, набука и гумата не е добре да се третират с алкохол, защото има вероятност да съсипете външният им вид.

Ленено масло

За разлика от водата и алкохола, лененото масло ще допринесе за по-дълготрайния ефект, а нанасянето му трябва да се извърши в леко затоплено състояние. Нанесете върху памучна марля или кърпа и внимателно третирайте местата, от където идва неприятното скърцане. Така със сигурност ще решите трайно проблема. Важно е да се нанася върху суха и почистена основа.

Затопляне на подметката

Затоплянето на подметката със сешоара ще елиминира временно проблема. За целта отстранете стелката от вътрешността и нагрейте със сешоара както отвън, така и отвътре. По подобен начин ще омекотите каучука и звучният ефект ще изчезне.

Гореща кола маска

Горещата кола маска е друго ефективно решение на проблема. Тя внимателно се нанася върху съответното място чрез мека памучна марля и се разнася така, че да не оставя следи.

  • (5.00 от 5 въз основа на 1 оценкa)
Даниела Граховска

Добавяне на коментар

Име:
E-mail: (не се публикува)
Коментар:*
Въведете кода