Категории в блога

Категории Подкатегории

Защо побеляват обувките?

   0 Коментара 06.12.2019
Защо побеляват обувките?

Вероятно всяка зима забелязвате, че по обувките, ботите или ботушите Ви от велур и кожа много често след изсъхването им се появяват бели досадни петна, които е трудно да се отстранят. От какво се появяват тези петна  и как да се справим с проблема? Нека видим!

Причини за побеляването

Всяка зима, за да се ускори по-бързо топенето на снега по пътищата се ръси сол, от където всъщност се появяват и белите петна по обувките, ботите или ботушите. Те особено ясно се виждат по материи, като велур и кожа, които абсорбират част от течността, а когато изсъхнат солта всъщност остава по тяхната повърхност. Така ние виждаме бели мистериозни петна, които се чудим откъде се появяват. Ако Ви притесняват и искате да се отървете от тях, по-долу ще Ви дадем някои насоки за справяне с проблема.

Преди да се втурнете да премахвате белите кръгове по ботите, обувките и ботушите си от велур и кожа, внимавайте да не нараните повърхността им. Това трайно ще развали естетиката им и съответно удоволствието от носенето. Нека все пак да видим някои проверени стъпки в тази посока.

Как да се отървем от белите петна? 

Има хора, на които подобен проблем не им прави голямо впечатление и не полагат нужните усилия за справянето с него. Важно е обаче да знаят, че солта може да повреди добрата външност на велура или кожата, от които най-често се произвеждат зимните боти, ботуши и обувки. Ето защо е време да се замислят за премахване на солта, а ние се надяваме, че съветите по-долу ще Ви помогнат за това:

  • Предпазване преди да се намокрят - в магазините се предлагат специални спрейове, които правят обувките, ботите и ботушите водоустойчиви. Така водата се отблъсква на момента и тя не може да проникне във вътрешността на материята;

  • Изтръскване и изчеткване - в зависимост дали материята е кожа или велур, вземете си съответната четка и след изтръскване, внимателно почистете мястото. Не се препоръчва употребата на четка с груб и метален косъм;

  • Правилно изсушаване - добър вариант е материята да изсъхне по естествен път, така че да се съхрани нейната здрава и устойчива структура. Това се постига при поставяне на проветриво място, където влагата постепенно и бавно да се изпари. Не се препоръчва изсушаване чрез близост до отоплителен уред.

Само правилната грижа и адекватната защита на зимните обувки, боти и ботуши от велур и кожа ще ги запази в добър външен вид за дълго време и ще можем да ги носим няколко сезона. Това от икономическа гледна точка е добър вариант, така че надяваме се да сме Ви били полезни с горните препоръки.

  • (0 от 5 въз основа на 0 оценки)
Даниела Граховска

Добавяне на коментар

Име:
E-mail: (не се публикува)
Коментар:*
Въведете кода