Категории в блога

Категории Подкатегории

За любителите на модата – най-старата обувка в света

   0 Коментара 07.09.2015
За любителите на модата – най-старата обувка в света

Здравейте, приятели! Хрумна ни идеята да ви запознаем с най-старата обувка в света. Предвид, че се намираме в света на обувките и че има изобилие от модели, на които е трудно да се наситим, сметнахме за любопитно да ви срещнем с корените на първата обувка в света. Със сигурност сте я виждали в интернет пространството, но едва ли сте ù обръщали внимание. Да, това, което виждате на снимката е обувка – първата обувка в света. Най-вероятно в момента поглеждате собствените си обувки, опитвайки се да направите сравнение. И все пак в следващите редове ще ви запознаем накратко с историята на тази обувка в света.

Създадена преди повече от 5500 години в зората на цивилизацията тази идеално запазена кафява кожена обувка е най-старата в света. Тя е създадена от парче кравешка кожа, 1000 година преди Голямата пирамида в платото Гиза в Египет. Съшита е също от кожени конци. Открита е в пещера в Армения. Тя е толкова добре запазена, че нейните връзки са все още непокътнати.

Археолозите твърдят, че вероятно е принадлежала на жена, която е погребана в пещерата при мистериозен ритуал.
За д-р Рон Пинхаси, University College Cork, обувката е откритието на живота му. „Първоначално мислехме, че обувката е на около 600–700 години, защото е в много добро състояние. Когато разбрахме, че тя датира от 3500 г. пр.н.е. и че това е най-старата кожена обувка, ние бяхме много развълнувани“, казва д-р Пинхаси.

Освен парчето кожа, щавена с помощта на растителни масла, обувката има и ергономична форма за стъпалото. То съдържа трева, въпреки че археолозите не са сигурни дали това е било за да пази от студа или за да поддържа формата на обувката. (източник: dailymail) Не случайно обувките от естествени кожи са предпочитани от огромен процент от хората!

  • (0 от 5 въз основа на 0 оценки)
Даниела Граховска

Добавяне на коментар

Име:
E-mail: (не се публикува)
Коментар:*
Въведете кода