Най-полезните чайове през зимата
Топлина, загряване, отпускане, приятен аромат – не, нямаме предвид гореща вана, а нежен и полезен чай. С коя друга напитка се асоциира зимата и студа, ако не с чай. Е сещаме се и за по-силни питиета, но да се фокусираме върху тази. Освен за настинка, както обикновено я свързваме, тази отвара влияе благоприятно на цялото тяло. Разбира се зависи каква билка сте избрали, за да си доставите наслада за сетивата. И не само наслада, но и здраве. От векове е доказана ползата от различните растения. Аза да е още по-съвършено – добавяме мед, великата храна, за сладост и копринен вкус. Ето някои от основните видове, които сме сигурни, че са част от ежедневието ви!
Коледно настроение
Какво друго, ако не ябълка и канела! Уханието им, идващо от сладките и кексовете, се допълва и от чаша топла напитка. Канелата е богата на калций, магнезий, желязо и витамини C и B1. Съдържа още антиоксиданти и помага за горенето на мазнините. Подобрява и храносмилането, като регулира нивата на лошия холестерол. Ябълката пък е чудесен плод, който се консумира целогодишно. Приема се като диуретик, подпомага работата на бъбреците и сърцето, повлиява добре редовното изхождане, детоксикира черния дроб. Ето защо тези два продукта винаги вървят заедно.
*Да не забравяме и джинджифила, който е богат на етерични масла и поддържа кожата ви свежа. Регулира обмяната на веществата и намалява телесното тегло, като топи мазнините!
Мента
Тя е чудесна за успокояване на стомаха, дори за хора с нервен стомах. Силният й мирис отпушва синусите и действа благоприятно при запушен нос. Ментата действа тонизиращо на организма, освежава и след нейната употреба сякаш всичко ви просветва.
Жълт кантарион
Той е универсален лек, защото действа противовъзпалително, успокояващо, разхлабващо. Повлиява прекрасно стомаха – при гастрит, язва, неразположения. Хремата и болките в гърлото са детска игра за жълтия кантарион. Затова не се лишавайте от този прекрасен цвят.
Шипка
Така наречената „витаминозна бомба“ е с богато съдържание на витамини А и С. Засилва имунитета, понижава кръвното налягане и благоприятства чернодробните неразположения. Струва си да го опитате. А онези от вас, които са яли домашен мармалад от шипки, определено ще оценят и чая от тях.
Зимни плодове
Разбира се какво друго, освен лимон. Него можете да добавяте към всеки вид чай. Така ще усетите енергизиращата му сила, тъй като съдържа толкова много витамини, че не сме сигурни дали можем да изброим. Всички видове цитруси – портокал, грейпфрут, мандарини, са добър и освежаващ избор. Горските плодове са толкова важни и полезни, колкото и останалите, а вкусовете им са ненадминати. Но ако не ви допадат под формата на топла напитка, задължително ги включвайте в менюто ви ежедневно.
ВАЖНО!
Запарявайте билките, така чаят е по-лек и достатъчно полезен. Изчакайте леко да изстине, преди да добавите лимон и мед. Пийте го на малки и чести глътки, защото бързо изстива. Така ще се загреете добре и ще усетите приятните вкусове.
Обуйте си топлите пантофки и се насладете на чая!