Категории в блога

Категории Подкатегории

Музеят на обувката

    ЛЮБОПИТНО    1 Коментар 08.09.2015
Музеят на обувката

Да, правилно прочетохте! Съществува такъв музей и той е разположен в Торонто, Канада. Собственост е на известната марка за производство на обувки – „Bata”. Колекцията включва над 13 000 модела обувки, произведени през вековете. Разнообразието от модели впечатлява, радва и дори изумява посетителите на музея. Той попада в класацията на най-странните музеи в света, наред с музея на акордеона, музея на картофа и др.

Музеят представя стила и функцията на обувките в четири впечатляващи галерии. Моделите варират от китайски и древни египетски сандали до сабо и бляскави платформи. Над 4500 години история, събрани на едно място.

Разнообразието от експонати на показ включва изложбата „Отпечатъци на световната сцена". В тази изложба са събрани обувките на забележителни хора, включително изпълнители, спортисти, политици и хора на изкуството. Изложбата дава възможност на посетителите да проследи стила на хора, които са достигнали върха в своите различни жанрове, включително и икони като Пиер Трюдо, Мадона, Роджър Федерер, Наполеон и Мерилин Монро.

Друга изложба е „Красота, идентичност, гордост: Обувките, родени в Северна Америка". Тя подчертава умело изработени обувки, боти и мокасини, създадени от коренното население на Северна Америка. Те съчетават отличителни дизайни, изящни методи на създаване и оригинални модели, които вдъхновяват посетителите.

По-заинтересованите могат да се насладят на изложбата „Събрани в полето: Обущарска традиции от цял ​​свят". Създателите на организацията Bata пътували много по света и при всяка далечна дестинация те оставали очаровани от начина, по който се изработвали традиционните обувки във всеки регион и как това отразява културната идентичност. Специфичното за тази изложба е, че на нея можете да чуете гласовете на създателите на тези обувки.

И накрая изложбата „Извън кутията: Изгревът на кецовете". Това е първата изложба в Северна Америка, която разказва историята на кецовете. Проектирана от известния индустриален дизайнер Карим Рашид, тя се характеризира с над 120 вида маратонки, представящи последните 150 години и подчертава емблематичните маратонки от 20-и и 21-ви век. 

 • (0 от 5 въз основа на 0 оценки)
Даниела Граховска

Свързани статии

1 Коментар

  • Avatar
   Вероника
   Sep 8, 2015

   Вкъщи имам подобен музей :=) и всеки ден се чудя с какво да изляза навън. :)

Добавяне на коментар

Име:
E-mail: (не се публикува)
Коментар:*
Въведете кода