Категории в блога

Категории Подкатегории

Кралица Елизабет Втора днес става на 90

    ЛЮБОПИТНО    0 Коментара 21.04.2016
Кралица Елизабет Втора днес става на 90

Днес кралицата на Великобритания стана на 90 год. и по този повод бяха направени три трогателни портрета на цялото кралско семейство. На тях Елизабет Втора е не просто кралица, а майка, баба и прабаба. Направени са от прочутата фотографка Ани Лейбовиц в двореца Уиндзор. Светлината и композицията в тях напомнят за величествените маслени портрети от миналото. От Бъкингамския дворец ги публикуваха, за да отпразнуват юбилея на кралицата, един от портретите дори ще бъде използван като пощенска марка.

Портретите показват топлата семейна атмосфера, а Лейбовиц обяснява: „Кралицата искаше портрет с най-младите членове на семейството. Когато ги направихме беше ведър, спокоен следобед, изпълнен с много приятни емоции. Всички родители помагаха, за да направя точния портрет – класическа композиция, като портретите на великите майстори, но с модерен привкус.”

Един от забавните моменти, споделен от фотографката, е, когато малката Мия Тиндал просто взела чантата на баба си и решила да позира с нея. На снимката за първи път се вижда и Елизабет Втора да държи малката принцеса Шарлот.

Елизабет Александра Мери Уиндзор е родена на 21 април 1926 г. в Лондон. Тя става кралица на 6 февруари 1952 г., когато е едва на 25 г. На 9 септември м.г. стана най-дълго властвалият монарх в британската история, след като подобри рекорда на пра-прабаба си кралица Виктория - 63 години и 216 дни, от 1837 до 1901 г.

Рожденият ден на кралицата се отбелязва два пъти: веднъж на истинската дата 21 април и "официално" на избрана дата през май или юни. Официалният рожден ден се насрочва в месеци, в които вероятността за хубаво време е по-висока, за да може армията да проведе традиционния си парад.

Източник: dama.bg

  • (0 от 5 въз основа на 0 оценки)
Даниела Граховска

Свързани статии

Добавяне на коментар

Име:
E-mail: (не се публикува)
Коментар:*
Въведете кода