Категории в блога

Категории Подкатегории

Какво не знаем за хастара от агнешка вълна

    ЛЮБОПИТНО    0 Коментара 22.12.2015
Какво не знаем за хастара от агнешка вълна

Вълната поддържа телесната температура, което я прави страхотен избор дори за по-топло време. Водоустойчива и дишаща, тя извежда влагата на повърхността. Естествена и биоразградима. Произвежда се с помощта на значително по-малко токсични вещества. Приятна е на допир и е много мека.

Агнешка вълна се добива от агнетата при първото им стригане. Тя се стриже, когато животното е на 7 месеца. Влакното е дълго около 50 мм и е по-меко и по-гладка от обикновената овча вълна.
Качеството на вълнените влакна се определя предимно от дебелината им. Тя се измерва в микрони и по-малкото число означава по-фино и меко влакно и съответно по-висока цена. Ако приемем, че един човешки косъм е с дебелина около 60–90 микрона, вълната варира от 12 до 45 микрона, като всичко над 35 микрона се използва най-вече за килими.

При изричането на думата „вълнен” си представяте дебелите и груби пуловери и елечета, които бодът при допир с тялото и баба ви непрекъснато ви кара да ги обличате. Нищо подобно. Нека не забравяме, че напоследък изключително търсени са вълнените гащи и корсажи. Те са много меки, топли и приятни на допир, разбира се вълната е преминала през необходимата обработка. Не случайно вълната е търсен материал от все повече млади хора, защото въпреки че е по-скъпа, тя е много качествена и удобна за носене.

Така стигаме до извода, че агнешката вълна е възможно най-подходящият вариант за хастар на ботуши или боти. Запазва топлината и в същото време не запарява краката. Чудесно – топли и сухи крака! Какво по-хубаво от това?!

  • (0 от 5 въз основа на 0 оценки)
Даниела Граховска

Свързани статии

Добавяне на коментар

Име:
E-mail: (не се публикува)
Коментар:*
Въведете кода