Категории в блога

Категории Подкатегории

Как да опазим краката здрави още от детството

    ХИТРИНКИ    0 Коментара 19.09.2015
Как да опазим краката здрави още от детството

Стъпалото е сложна структура, състояща се множество кости. Тези кости са предназначени за подпомагане на движението на цялото тяло. Те се адаптират към всякакви повърхности. Кракът на бебето съдържа повече хрущяли, отколкото кости, които с течение на времето, ще се превърнат в здрави кости. Въпреки че структурата на краката се развиват основно през първите 2 години, до около 18-годишна възраст те продължават да се доразвиват. Ето защо е изключително важно децата да носят удобни обувки, за да може костите да се развиват по естествен път.

 

Измерване на крачетата

Най-големите промени в растежа на стъпалото се случват през първите 3 години. Като цяло, едно дете ще увеличи с до 12 размера обувките си през този период. Ето защо лекарите препоръчват крачетата на децата да се измерват поне веднъж на три месеца, за да се гарантира, че обувките им пасват добре. Обувки, които са твърде малки, могат да деформират пръстите и да повредят трайно стъпалото на малкото човече. Да, наистина трябва да купувате по един нов чифт на всеки 3 до 6 месеца, но след навършване 4-годишна възраст, това ще се случва през около 8 до 12 месеца.

 

Детските крачета претърпяват повече стрес, отколкото краката на възрастните

Детските крачета претърпяват около 3 пъти повече стрес, отколкото тези на възрастните. Това се дължи на високите нива на активност на децата. Поради високото напрежение, под което се намира стъпалото на детето, обувките трябва да бъдат с добра вътрешна изработка, добре усвоени стелки и „легълце“ за крачето и трайни подметки. Гъвкавостта е също много важна в детските обувки. Всичко това им помага за укрепване и развитието на мускулите.

 

Стъпалата са в основата на тялото

Лекарите твърдят, че повечето проблеми с краката и болките в зряла възраст произтичат от неудобни или евтини обувки по време на детството. Важно е да се запомни, че стъпалото не е отделна единица, а неразделна част от тялото, която поддържа цялата скелетна структура. Също така много проблеми с позата на скелета, с начина на ходене и дори болки в гърба, могат да бъдат свързани с некачествени обувки.

 

Материали

Материали като кожа и текстил са страхотни за детски обувки, защото те имат голяма трайност, дишащи са и гъвкава. Те са разтегливи и гъвкави, което е добре за активните малки крачета. Бъдете внимателни с обувки, които съдържат синтетичен материал. Избягвайте пластмасите, тъй като те не позволяват на порите да дишат и могат лесно да причинят образуване на мехури и да изпотят краката. Потните крака са по-податливи към образуването на гъбички и инфекции. Поради теза причина е важно обувките да са от дишащи материали, които не позволяват на топлината от крака да избяга и в същото време да му осигурят въздух. Памучните чорапи също помагат на краката да са сухи и ги предпазват от гъбички.

  • (0 от 5 въз основа на 0 оценки)
Даниела Граховска

Свързани статии

Добавяне на коментар

Име:
E-mail: (не се публикува)
Коментар:*
Въведете кода