Категории в блога

Категории Подкатегории

Как да изберем обувки за бягане?

   0 Коментара 23.12.2019
Как да изберем обувки за бягане?

Много хора днес се отдават на спорта просто за здраве или за постигане на определени физически резултати, като бягането е сред най-предпочитаните спортни дисциплини. Ако и Вие възнамерявате да спортувате, вероятно е излишно да споменаваме, че трябва да си изберете и подходящите обувки, като маратонки или кецове. Какви са особеностите на различни видове спрямо терена, ще разберем в настоящия ни материал.

Маратонки за бягане по асфалт

Характерното за подобен тип обувки е, че те са изключително леки и гъвкави, така че ефективно да поемат силата на удара върху асфалтовата настилка, който е няколко пъти по-голям от телесното ни тегло. Съответно, при изработването на такива обувки, никога не се използва кожа, защото тя е плътна и тежка. 

В повечето случай, съвременните производители във висококачествените си обувки използват еластичен и лек текстил. Той трябва да осигурява естествено проветрение на краката, така че да се абсорбира отделяната пот и да не се появяват миризми.

Маратонки за бягане с пресечена местност

Пресечената местност означава бягане по неравни планински терени, което предполага избор на кецове, осигуряващи надеждност, стабилност и опора на крака. Те трябва да обхващат точно крака и да го държат здраво, така че при преминаване по неравности, да не изкълчите глезена си. В този случай е важно кецовете да не са Ви големи или малки, а да са точно подбрани по номер за да могат максимално да Ви предпазват.

Този тип маратонки или кецове, трябва да имат още следните особености:

  • масивна подметка с агресивен грайфер - каучукът на подметката трябва да е достатъчно гъвкав и подходящ за планинската местност, така че да осигурява надеждно сцепление;

  • плътна здрава материя - тя е предназначена да издържа на различни екстремни условия на употреба, така че да не се къса лесно;

  • защита от проникване на вода чрез горна Gore-Tex мембрана - при бягане по пресечна местност, може да попаднете на влажно време или да стъпите в гьол. Кракът Ви трябва да остане сух;

  • повишена височина - подобни обувки поддържат здраво и стабилно глезена на крака, при което по-трудно ще настъпи неволно изкълчване.

Кросс тренировки

При кроса, важна особеност в кецовете или маратонките е да са с тънка подметка за да са максимално леки. Така краката не се изморяват преждевременно и тренировката протича гладко и безпроблемно. Също, по-леките и подходящи обувки ще Ви позволят постигане на максимални резултати и изминаване на по-големи разстояния.

  • (0 от 5 въз основа на 0 оценки)
Даниела Граховска

Добавяне на коментар

Име:
E-mail: (не се публикува)
Коментар:*
Въведете кода