Категории в блога

Категории Подкатегории

Гуменки или Тихата стъпка

    МОДА    0 Коментара 12.09.2015
Гуменки или Тихата стъпка

Гуменките са изминали дълъг път. В края на 18 век, хората носели гумена обувки наречени „гуменки”, но те са били направени в доста „суров” вариант, т.е. не е имало десен или ляв крак. Според New York Times, хората започнали да използват думата „гуменки”, защото гумената подметка не издавала никакъв звук и им позволявала да се „промъкват" наоколо, без да издават звук. Около 1892 г. Rubber Company САЩ излизат на пазара с по-удобни гуменки, направени от плат с гумена подметка, наречени Keds. До 1917 г. тези кецове започват да се произвеждат масово.

Същата година, Marquis Converse произвежда първата обувка, създадена специално за игра на баскетбол, наречена Converse All-Stars. През 1923 г., американският баскетболист Chuck Taylor одобрява обувките и те стават известни като Chuck Taylor All-Stars. Това са най-продаваните баскетболни обувки на всички времена.

През първата половина на 20 век, хората са носели спортни обувки предимно, когато са спортували. Но по-късно, особено за децата, те се превърнали в модно явления. Най-вече, когато виждали любимите си звезди да ги носят в клипове, във филми и т.н.

Кецове са станали важна част от културата на хип-хоп-а и рокендрола. Тогава, както и сега, много рапъри подписват договори за милиони долари с големи компании като Nike, Adidas или Puma, за да популяризират обувките. 

  • (0 от 5 въз основа на 0 оценки)
Даниела Граховска

Свързани статии

Добавяне на коментар

Име:
E-mail: (не се публикува)
Коментар:*
Въведете кода