Категории в блога

Категории Подкатегории

Как се чистят обувки от набук?

   0 Коментара 15.11.2019
 Как се чистят обувки от набук?

Набукът представлява естествен материал, от който предимно се правят обувки, но въпреки това не е често предпочитан сред хората, защото смятат, че е труден за поддръжка в сравнение с кожата и велура. Това обаче не е така и в днешния материал смятаме да Ви го докажем, като дадем някои елементарни насоки за правилно почистване на подобни обувки с боя, специална четка и допълнителни средства.

Боя за набук

С времето на употреба, материалът започва на места да губи своя цвят и блясък така, че е редно да направим нещо по въпроса. Боята за набук е добро решение в тази посока, защото тя позволява бързо и само с няколко движения да върнем първоначалния отличен вид на старите си обувки. Важно в случая е да изберем правилния нюанс на боята, така че да не остане по-тъмно или по-светло петно след прилагане.

Преди нанасянето трябва да почистим основата с подходяща гъба и да я обезмаслим. При правилна процедура, крайният резултат ще бъде зашеметяващ, а от замърсяването и следа няма да има. Важно е боята да притежава импрегнант за отблъскване на водата, което е полезно за тази материя.

Четка за набук

За да се получи правилно и качествено почистване на замърсената повърхност, използвайте четката съгласно следните препоръки:

  • повърхността винаги се почиства в една посока с четката без да търкате с натиск наляво и дясно или с кръгови движения. Това може да нарани материята и да остави върху нея трайни и непоправими следи;

  • почиствайте замърсената повърхност само с четка и когато е напълно суха. Третирането на мократа материя ще я повреди и ще влоши нейния външен вид;

  • за предпочитане е почистването на праха от обувките да се извършва ежедневно с четка след всяко излизане, като по този начин съхранявате целостта на повърхността и запазвате нейния блестящ външен вид по-дълго време.

Специални средства

При носене на обувки от набук през зимата, благодарение на пръсканите реагенти по улицата за бързото топене на снега, е възможна появата на петна от сол, които се отстраняват чрез специални средства за почистване тип пяна. При образуване на петна е редно да се възползвате от различните средства, като боята, за която стана дума по-горе.

По магазините също има специални препарати на водна основа с деликатно почистващо действие, което е безпощадно срещу петната и щадящо набука. Те също притежават специален модификатор, поддържащ отличния вид на материята, така че старите Ви обувки да заприличат на чисто нови. Добър вариант е обаче, преди употреба да прочетете на етикета препоръките на производителя, за да сте сигурни, че правилно използвате съответния почистващ препарат.

  • (0 от 5 въз основа на 0 оценки)
Даниела Граховска

Добавяне на коментар

Име:
E-mail: (не се публикува)
Коментар:*
Въведете кода